Klipning

Klippemetode

Jeg klipper efter den australske klippemetode, som efter min overbevisning, er den metode hvor man kan klippe flest får med færrest klippeskader på kortest tid. Uden at slide sig selv op.

Metoden er udviklet gennem utallige generationer, og er den metode der bruges af de klippere, som har verdensrekorden i fåreklipning, og her bliver de stadig også vurderet på udseendet af arbejdet.

Klipningen foregår for fødderne af fåreklipperen, på en sådan måde at fåret bliver vendt og drejet, uden at få fodfæste før det er færdigklippet.

 

Når man klipper er det vigtigt at det er behageligt for begge parter (klipper og får). Derfor er det vigtigt at klipperen har styr på fårets balance ved hjælp af hans føder, benstilling og hænder. Højre hånd fører saksen mens venstre hånd strammer huden, så saksen ikke klipper forkert. På den måde kommer man nænsomt omkring hele fåret. Med færrest mulige stryg, og på kortest tid, hvilket også er mest hensigtsmæssigt for fåret, da det helst vil tilbage til sin flok.

Uld

Når ulden er klippet af, smider jeg den udenfor klippefolden, herfra kan ejeren behandle ulden. Hvis du/i ikke er interesseret i at beholde ulden, tager jeg den gerne med (dog kun hvidt uld). Husk at fortælle din klipper om det ved tidsbestilling, da det tager ekstra tid.

Klove

Jeg klipper også klove i besætninger med op til 50 får. Klovklipning skal bestilles på forhånd da det kræver ekstra tid. Hvis du/i er interesseret i at lære om klovklipning, underviser jeg gerne i klovpleje, skal bestilles på forhånd.

Samling af får med hund

Hvis det ikke er muligt at samle fårene selv, kan jeg godt gøre det med egne hunde. Dog er det ikke altid nemt at flytte får, der ikke er vant til hyrdehunde. Nogle får kan finde på, at ville angribe hunden, især når fåret går med lam. I sådanne tilfælde må ejeren selv stå for samling af fårene.

v/ Kenneth Storm Klausen